Pilkkumanian oma blogi

Kuulumisia!

Maanantai 8.6.2020 klo 20:57 - Pilkkukuumeilija

Kuulumisia viime kuukaudelta!

Ensiksi palaan syihin siitä miksi jouduin viemään Fredin, ihanan pilkkukoirani, dalmatialaisen viimeiselle matkalleen. Asia on minulle yhä vaikea, enkä halua siitä sen enempää jauhaa, mutta jotain siitä voin kertoa. En kaipaa arvosteluja, enkä asian puimista, mutta haluan silti kertoa mitä tässä kävi.

Fredin käytös muuttui hyvin yllättäin ja se eräänä päivänä syöksyi lapsieni kimppuun, jotka olivat trampoliinilla hyppimässä. Fredi puri trampalla ensin toista lasta ja retuutti selästä ja hihasta, kuitenkin tilanteen siinä hetkellisesti rauhoittuen ja lapset lähtivät trampalta pois.  Lapsieni jo poistuessa trampoliinilta, Fredi kuitenkin vielä hyppäsi toisen lapsen päälle kaataen tämän ja purien useammasta kohtaa. Ennen kuin itse ennätin väliin ja edes tajuamaan mitä tapahtui. Tilanne alkoi hetkessä ja oli ohi hetkessä. Fredi oli ennen tilannetta ja tilanteen jälkeen heti oma itsensä. Tilanteen pelasti se, että oli kylmä päivä ja lapsilla oli vielä suht hyvin vaatetta päällä. Kovin isoja puremajälkiä ei tullut, mutta kokemus oli traumaattinen meille kaikille.

Fredihän on kodinvaihtaja ja ollut meillä vasta vuoden, se on ollut lapsiperheessä ennen meille tuloa, enkä usko, että se on aiemmin näin käyttäytynyt edes edellisessä kodissaan. Joitain viitteitä sen arvaamattomuudesta oli jo aiemmin, mutta en koskaan uskonut, että se käyttäytyisi näin rajusti ja tekisi mitään noin yllättävää. Millään tavalla kipeältä se ei vaikuttanut. Oikeastaan en edes tiedä tarkalleen mitä tapahtui, mikä siis Fredille tuli, mutta en halunnut, enkä pystynyt asiaa lähtemään sen enempää selvittämään, koska luotto koiraan meni. Ja koska olen myös sijaisvanhempi, niin en todellakaan voi pitää arvaamatonta koiraa ja lähteä lasten kustannuksella selvittämään toistuisiko tapahtuma ja mikä siihen oli syynä. Lapsilla on jo ennestään ihan riittävästi traumoja ja meidän perheen ei kuulu niitä aiheuttaa lisää.  Jos olisin lapseton, en usko, että olisin vienyt Frediä vielä lopetettavaksi, mutta tässä tilanteessa se oli ainoa oikea ratkaisu. 

20190716_164731.jpg

Niin iso ikävä Frediä ja sydämeen sattuu katsoa sen kuvia! Lepää rauhassa rakas ystäväni, Fredi! Ainoa pilkkukoirani! <3

Omilla vanhemmillani on ollut dalmatialainen vuosia sitten ja senkin elämä päättyi lyhyeen, koska kävi jonkun nuoren tytön päälle ja raateli käden todella pahaan kuntoon. Vanhempani varoittelivat minua tästä rodusta, mutta en uskonut. Enkä kyllä vieläkään usko, että itse rotu olisi tähän syynä. Yksilökysymys ja taustalla vaikuttaneet asiat, perimä, kokemukset. Fredin kohdalla en tiedä paljoakaan näistä. Vanhempieni koira oli syntynyt ilmeisesti sen ajan pentutehtailijalle ja pentuekoko oli iso ja pentueen emässä oli jotain luonnevikaa (jälkeenpäin kuultua). Fredin suvusta en ole kuullut mitään vastaavaa. En menisi vannomaan, vaikka Fredillä olisi ollut aivokasvain? Kyllä silti kiinnittäisin huomiota tämän rodun kohdalla jalostukseen ja luonteeseen, kuten kyllä minkä tahansa rodun kohdalla pitäisi. Onhan se hyvin suosittu rotu ja valitettavan paljon olen huonoa nyt kuullut. Siltikään en sanoisi, etten enää ikinä missään nimessä tämän rotuista ottaisi. En tiedä. Toki tällä hetkellä on tunne, että en halua yhtään koiraa enää lisää.

Vasta viime syksynä jouduin luopumaan australianpaimenkoira Mindystä sen sairauksien takia. En ole siitäkään kunnolla ehtinyt toipua. En usko, että meillä on pitkään aikaan uuden koiran aika. Minun silmissäni siltikään kumpikaan roduista ei ole piloilla, ei australianpaimenkoira, eikä dalmatiankoira. En tiedä tuleeko meille kumpaakaan noista roduista enää, mutta en täysin poissuljekaan ajatusta. En kyllä myöskään riemusta kiljuen voi suositella rotu(j)a kenellekään, kummassakin rodussa on omat hyvät ja huonot puolensa. Tarkkaan kannattaa ottaa selvää.

20190415_152423.jpg

Aivan liian monta rakasta ystävää olen lyhyen ajan sisällä menettänyt. Sydämeni on palasina ja ei se varmasti koskaan enää ihan ehjäksi tulekaan. Kyynelien läpi tätäkin kirjoitan. Niin paljon yhä sattuu, kun kaivoin näiden kahden rakkaan kuvat tiedostoista. <3 Voi  rakas Mindy, sinuakin mä niin kaipaan!! <3 <3 <3

Samaa kyllä olen sanonut chihuahuastakin. Luonteeltaan ne on aivan ihania ja pieni koira ei ainakaan pahasti pääse ketään vahingoittamaan, mutta paljon niillä on sairauksia. Jo kaksi chihuahuaa olen joutunut lopettamaan nuorena, toisen reippaasti alle vuoden ikäisenä ja toisen 6 -vuotiaana. Sairaudet on toki monen rodun ongelma. Onko tervettä rotua olemassakaan? Tästä syystä otin kattavan vakuutuksen uusimmalle tulokkaallemme, eli chihuahua Mintulle. Yleensä mun eläimillä ei ole ollut vakuutuksia, koska kun eläimiä on paljon niin vakuutuksiin menee ihan älyttömät summat rahaa ja niillä olisi jo monta eläinlääkärilaskua maksanut. Mintun kohdalla taas en miettinyt yhtään, että otanko vakuutuksen..

Muuten meille ei kai kuulu mitään ihmeellistä. Valokuvausta olen harrastanut entiseen malliin, lenkkeilyt on mennyt vähän miten on mennyt...  Ihan motivaatio ei ole ollut kohdallaan, surussa vellonut. Ei siitä sen enempää just nyt. Daisyn olen kuitenkin päättänyt nyt opettaa ajolle. Olin ajatellut ensin, että en.. mutta nyt on molemmille hepoille etsinnässä edulliset kärryt ja valjaat, niin päästään aloittelee nekin hommat. Ja valjakkoajohan se on mikä kiinnostaa. Daisyn kanssa haluan päästä aloittamaan jotain järkevää ja säännöllistä, kun ratsastamaankaan sillä ei vielä vuoteen pääse. Ja no ehkä kaikuu vähän korvissa mun miehen sanat; "Miksi sun pitää ostaa aina niitä hevosia millä ei tee yhtään mitään, vuosikausia saa odottaa ja tuolla ne turhan panttina vaan seisoo??!!!" Ja ei se kuuntele, kun sanoo, että voihan maasta käsinkin tehdä vaikka ja mitä.. Kaikuu mun sanat kuuroille korville..

20200602_192017.jpg

Onneksi on näitä elämän piristäjiä!  mm. Daisy, Daimy & ankat!! Ankkojenkin tekemisiä on niin ihana seurata ja niistä tulee aina niin iloiseksi! :-)

Mintun kanssa oon ajatellut, että kun ankat tuli takaisin ja mulla ei ole enää paimenkoiraa, niin kaipa Mintullekin voisi jotain paimennuksen alkeita opettaa. Heräsin ajatukseen, kun se innoissaan juoksi ankkojen ympäri ja ympäri ja ympäri.. ja ajoi niitä hetken haluamaansa suuntaan. Siinähän mulle pieni paimenkoira hei!! Löysinpä youtubestakin muutaman paimentavan chihuahuan itselleni motivaatioksi.

Nyt olen opettanut Mintulle, että se voi olla Manteli -possun selässä. On niitä ratsastavia koiria ennenkin nähty, mutta kyllä mun silmissä Manteli ja Minttu on ihan ilmiselvä Timon ja Pumba! Ei tällä mitään sen syvempää tarkoitusta ole. Yhteistä hupia meille ja possu ja koirahan on innostuneita, koska tämä tietää aina paljon herkkuja kuten minkä tahansa tempun opiskelu. Mintun olen saanut jo siihen mielentilaan, että se ihan tyytyväisenä makoilee possun selässä odottaen vuoroaan milloin emäntä tiputtaa kinkut suuhun! :-) Possun taas ei tarvitse kuin seistä paikallaan ja se taas on Mantelista vielä hetkittäin harmittavaa, koska haluaisi tulla lähemmäksi valkkaamaan parhaimmat herkut! :-D

Tässä vielä yksi piristyskuva päivään! Timon ja Pumba..... Eikun siis Manteli & Minttu! <3

20200608_182704.png

Surumielinen sinnittelijä teidän oma Pilkkukuumeilija

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koiran lopetus, agressiivisuus, arvaamattomuus, valokuvaus, pilkkuhepat, pilkkuponit, Daisy, Daimy, Manteli, Minttu, chihuahua, minipossu, hevonen, poni, coton de tulear, pilkkumania, kuulumisia, dalmatiankoira, australianpaimenkoira, jalostus, sairaudet

Hyvää vappua lukijoille!

Perjantai 1.5.2020 klo 21:44 - Pilkkukuumeilija

Vappukuvailuja ja pelottavat ilmapallot

Vaikka mikään ammattivalokuvaaja en olekaan, niin tykkään ottaa paljon kuvia eläimistäni. Se nyt ehkä onkin suurin syy ylipäätään pitää facebook -sivuja ja blogia.. En mikään super innokas ole kirjoittamaan, mutta etenkin kuvaillessa tulee silloin tällöin vastaan asioita, joista tekee mieli "avautua" enemmän ja blogi sopinee siihen paremmin kuin facebook -sivut. Ja tänne on kiva jakaa kuvia, joita on monesti tuhat samantyyppistä.. Ihan kaikkia ei viitsi faceenkaan tunkea.. ;-)

Mietin, että olisi kiva saada kivoja vappukuvia hevosista, mutta tulikin kuvattua ensin koiria kun ne siinä oli vieressä jo valmiina. Koirien kuvailu on aika helppoa, etenkin Fredin ja Hipsun, koska ne osaa jo -paikka käskyn ja ovat tottuneet moneen. Minttua vähän jännitti pallot, mutta ei mitenkään merkittävästi ja rohkaistui siinä Hipsun ja Fredin vieressä.

Hevosten kanssa jo osasinkin odottaa, että ilmapallot on niistä pelottavia. Ulkona vieläpä tuuli jonkun verran ja ilmapallot sitten leijaili hallitsemattomasti aina hetkittäin, joten oli vaikea kerralla siedättää paljon. Daimy on yleensä se uteliaampi ja rohkeampi, mutta nyt ei senkään kantti kestänyt niin, että olisi saanut sen rentoutettua pallot kyljessä. Oli alunperin ajatuksena laittaa pallot Daimyn kaulalle, mutta siedätys olisi pitänyt aloittaa paljon aiemmin kuin vappupäivänä kun kuvat olisi pitänyt jo olla.. No, kuvaillessa usein joutuu muuttamaan vähän suunnitelmiaan ja ehkä ensi vapuksi tulee siedätettyä hepat ilmapalloihin paremmin.. Ainakin tässä tulee jatkettua siedättämistä niihin palloihin vapun jälkeenkin, samalla voisi siedätellä muihinkin asioihin mitä tulee mieleen. Erittäin hyvä asia muutenkin nuoren hevosen koulutuksessa tottua kaikkeen mahdolliseen. Jonkun verran tätä on tullut tehtyäkin, mutta ei nyt vähään aikaan.

Manteli -possua oli kuitenkin lopuksi kaikkein kivointa kuvata! Sekin aluksi vieroksui ilmapalloja, mutta eipä tarvinnut montaa leipäpalaa syöttää, kun ilmapallot ja serpentiini olikin jo maailman kivoin asia! Ahneen eläimen vahvin puoli, kun joitain asioita koulutetaan. Lisäksi totesin, että onhan Mantelilla eniten myös erilaisia ilmeitä ja tarjoaa niitä helposti. Manteli oli siis kuvauksellisin, ainakin tällä kertaa! :-) <3

Lisäksi voin tässä tyytyväisenä todeta, että lenkkeilyt on onneksi nyt arjessa pysynyt tiiviisti mukana! Sitä myöten kunto hieman noussut ja alkaa siis olla aika nostaa lenkkeilyjen määrää. Hieman on painokin pudonnut itseltäni, vaikka valitettavasti ehti tuossa alkukevään laiskottelun myötä noustakin ihan uusiin lukemiin edellisen punnituksen jälkeen. Kyllä silti huomaan miten sitä virkistyy ja motivoituu kun onnistuu pitämään lenkkeilyn vaan mukana ja huomaa tuloksiakin tulevan! Tosin tässä olen huomannut, että painon pudotusta olisi vailla etenkin Daimy-poni ja Manteli-possu.. Hipsulla ja Fredilläkin on kyllä hieman ylimäärästä, mutta niiltä ne on jo nyt lähtenyt putoamaan lisälenkkeilyn ansiosta. Mantelilla ja ponilla on taas myös ruokintaan perehdyttävä enemmän. Daimylla on vapaa heinä Daisyn kanssa ja Manteli saa ihan liikaa herkkuja ja ruoka-annostakin olisi varaa pudottaa. Mulle on aina ollut jotenkin ongelma pitää eläimet sutjakkaana.. (itseni lisäksi, jospa oman kuntoilun ohella parantaisi eläintenkin ruokintaa/liikuntaa).

Kotisivujeni kävijämääristä olen myös huomannut, että ilahduttavasti on viime aikoina tullut blogiini uusia lukijoita!! :-) Olen erittäin otettu tästä ja toki motivoi tätä(kin) hommaa jatkamaan, kiitos siis siitä! :-)

Ja lopuksi tässä vielä teille vappukuvailujeni satoa, hyvää vappua rakkaat lukijat! <3

20200501_201334.jpg

20200501_200333.jpg

20200501_2003300.jpg

20200501_200035.jpg

20200501_201031.jpg

20200501_1942560.jpg

20200501_194321.jpg

20200501_141939.jpg

20200501_141345.jpg

20200501_142025.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vappu, hevonen, poni, koira, minipossu, vappukuvauksia, pelottava ilmapallot, ilmpallot, pilkkuja, pilkkumania

Motivaatio kadoksissa, kesää odotellessa

Lauantai 18.4.2020 klo 17:49 - Pilkkukuumeilija

Motivaatiota odotellessa, kesä kadoksissa

Vai mitenkä se nyt onkaan? Motivaatiota on saanut jostain pohjamudista kaivella, koska se on ollut totaalisen kadoksissa tässä ikuisen marraskuun syövereissä.. Itse tykkään kyllä vuodenajan vaihteluista ja kaikki vuodenajat menettelee, mikäli ne oikeasti olisi sellaiset kuin ne parhaimmillaan on. Syksyn ruska, ihanat värit, talvella lunta ja pakkasta, keväällä aurinko pilkistelee ja kasvit heräilee ja kesä lämmin ja kaunis.. No, viime kesä oli ihan jees, sen jälkeen on täällä Etelä-Suomessa satanut joka päivä vettä ja kaikki paikat alkaa olla hirveetä mutalillua.

En muista kertaakaan kun on hevoset ollut omassa pihassa näinä vuosina (siis jo aiemmat eri yksilöt kuin nämä nykyiset), että olisi ollut näin märkää ja mutaa. Ei kestä isonkaan tarhan pohjat enää. Meillä ei siis hiekkatarhoja, vaan luonnonpohjaiset jotka yleensä on ollut ihan ok koko talven. Metsätarha olisi ollut vielä nytkin ihan ok, mutta neiti Daisy päätti muutaman kerran laajentaa reviiriään sen verran, että jouduin sen osan niiltä nyt toistaiseksi sulkemaan. Siellä ei jostain syystä sähkö kulje ja en ole saanut sitä laitettua kuntoon. Hepat saavat kyllä useamman tunnin päivässä olla pihassa ja siellä metsätarhassa kun olen itse kotona ja valvomassa, mutta ilman valvontaa ei ole nyt voinut jättää. Tämän koronaepisodin takia nyt on kyllä tullut oltua kotona 24/7, että siltä osin asia kunnossa.

Eipä tuo Korona nyt muutenkaan ole meidän arkea ihan hirveästi muuttanut, kotona olen ollut muutoinkin, etäopiskellut siinä sivussa. Sosiaalipedagogisen koiratoiminnan ohjaukseen valmistuin viime joulukuussa ja lastenohjaajan opinnot on nyt tauolla. Uutta työtä en ole nyt etsinyt, koska meille olisi ollut tulossa uusia sijoitettavia lapsia ja sitten edellytetään muutenkin, että on ensimmäisen vuoden kotona. Nyt vaan sekin asia venyy, kun on tämä korona ja mm. kotikäynnit on nyt tauolla sosiaalitoiminnasta. Ja koska olen kotona, niin pojatkin on nyt kotona.  Eipä tässä tilanteessa ole nyt järkevää etsiäkään työtä. Rahaa toki saisi olla enemmän (niinkuin aina).. Myin Daimyn kärrytkin, kun ne ei ollut meille sopivat ja juuri nyt ei ole sitten rahaakaan uusiin.. Tänään juuri hain äidiltäni polkupyörän lainaan ja ajattelin ruveta pyöräilemään ainakin ponin ja Fredin kanssa. Mahdollisesti Daisynkin kanssa. En olekaan vuosiin pyöräillyt.. Omat elämänmuutoksetkin on mennyt plörinäksi ja olen varmaan pikemminkin lihonut kuin laihtunut, vaa'alle ei edes uskalla mennä! ;-D.. Kesäksi on kyllä kivoja suunnitelmia hevosten osalle ja jos kaikki toteutuu ja tulisi lämmin kesä, niin uskon, että liikunta-asia ainakin korjaantuu kuin melkein itsestään..

Nyt on onneksi ainakin ensi viikolle luvattu nättiä kevät säätä, jopa +14 astetta. Mä huomaan itsestäni kuinka älyttömästi sää vaikuttaa mun mielialaan ja juuri motivaatioon tehdä elämän muutoksia ym. Jos on kaunista ja aurinkoista, niin olen pirteä ja iloinen ja jos vaan sataa ja on kylmää ja synkkää niin alkaa omakin mieliala laskea kuin lehmän häntä.. Ehkäpä jos nyt kevään ja kesän aikana saisi itseänsä niskasta kiinni, niin ei myöskään myöhemmin repsahtaisi niin helposti ja vaipuisi epätoivoon.. Tämä talvi on kyllä ollut itselle vaikea ja synkkä, vaikka omassa elämässä ei mitään ihmeellistä ole nyt tapahtunutkaan. Ja sinänsä ei olisi edes syytä synkistelyyn, asiat on ollut ihan ok, mutta tämä sää vaan vetää mielen niin matalaksi. Sen takia blogikin on ollut hiljainen. Menneisyydessäni on ollut niin paljon synkkää ja negatiivista, että en halua siinä enää kärvistellä ja ei halua sellaista edes tänne purkaa. Ainakaan jatkuvasti, koska pääosin kaikki on hyvin. :-)

Ja tulihan meille tammikuun lopussa kaikkien piristykseksi aivan ihana pikku ilopilleri chihuahua -Minttu! <3 Minttu on nyt 4kk ja on saanut ensimmäiset  2 rokotusta. Rakastaa kaikkia ja kaikkea! Tosin luonnettakin löytyy!! :-D

20200227_130539.jpg

Pääsiäisenä oli vaihteleva sää, mutta hetken se ilta-aurinko pilkisteli ja juuri silloin sain muutaman kivan kuvan otettua heposista. :-)

20200411_190720.jpg

20200411_190653.jpg

20200411_191301.jpg

20200411_191434.jpg

20200411_191831.jpg

20200411_191500.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: motivaatio, hevoset, ikuinen marraskuu, ihana kevät, kevät, kesää odotellessa, koira, hevonen, poni, pilkkuja

Uusi vuosi ja uudet kujeet

Torstai 2.1.2020 klo 20:08 - Pilkkukuumeilija

Meidän uusi vuosi 2019

Hyvää uutta vuotta 2020 kaikille lukijoilleni!! Kuvassa ihana sinisilmä Daimy!

Tässä postauksessa kerron vähän miten meidän uuden vuoden vaihtuminen meni tämän eläinpoppoon kanssa.

original_file_home.jpg

Meillä oli rauhallinen uusi vuosi. Tämä oli ensimmäinen uusi vuosi Fredin, Daisyn ja Daimyn kanssa, siis minun kanssa vietettynä. Daisy on viettänyt ensimmäisen uuden vuotensa Viron puolella ja Daimy ja Fredi jo useamman Suomessakin. Fredistä jo osasinkin odottaa ettei se raketteja pelkää (luonnetestattu ja laukausvarma), ennestään taas tiedän että Hipsu vanhuksemme pelkää niitä kovasti.

Asumme kahden kaupungin välissä, mutta maaseudulla oman päättyvän tien päässä ja lähimpään naapuriin on n. 500m, sitä seuraavat naapurit asuu noin kilometrin päässä. Me emme itse ammu raketteja ja ihan vieressä ei paljoa ammuta muutenkaan, lähimmistä kaupungeista kantautuu kuitenkin rakettien pauke selkeällä säällä niin, että sen selkeästi erottaa ja pauke jatkuu sen klo 18.00 -2.00 taukoamatta. Kauempaa näkyykin rakettien valoja ja satunnaisesti näistä lähimmistä naapureista. Ihan pahimmassa paukkeessa emme siis onneksi joudu olemaan, mutta Hipsulle tämäkin riittää, niin että se alkaa panikoimaan illan suussa ja sen paniikki jatkuu sinne aamuyöhön asti. Olen sen kanssa kokeillut monenlaista ja tänä vuonna kokeilin thundershirtia, alkuillasta se hieman auttoi, mutta kyllä Hipsu sitten pahimman paukkeen aikana jatkuvasti läähätti ja tärisi. :-( Itse en mielelläni turvaudu ns. mieliala lääkkeisiin, mutta mietinnässä kyllä on seuraavaan uuteen vuoteen. Vanhukselle haluaisi taata jo stressittömät uudet vuodet ja loppuelämän. Fredi ei tosiaan pelännyt yhtään ja käytiin iltapisullakin siinä vielä klo 20 ja aamuyöstä uudestaan. Hipsua ei saanut ulos kuin klo 17 maissa ja seuraavan kerran vasta aamulla. Väkisin en edes yrittänyt viedä pelkäävää koiraa. Manteli -possuakaan ei paukkeet ja jyskeet haittaa, se pitää itsekin niin kovaa meteliä, ettei se varmaan paljoa sen omasta ääntelystä poikkea! ;-)

Hevoset mulla asuu pihatossa normaalisti ja isossa tarhassa, joka on leveällä aitanauhalla ja järeillä puutolpilla aidattu. Niillä on kuitenkin pieni ns. sairastarha pihaton yhteydessä, joka on vankemmin aidattu, leveän sähkönauhan lisäksi on  vielä useampi kerros lautaa ja verkkoaita. Tähän ne nytkin suljin jo alkuillasta ja useat tallin pihavalot päällä (joita harvemmin pidän päällä, kun käytän itse enimmäkseen otsalamppua ja teen muut tallihommat yleensä päivän valossa). Lisäksi riimut päässä varotoimenpiteenä. Ja tietty itse kotona ja mulla on olohuoneesta suora näkyvyys tähän tarhaan ja pihattoon. Hevoset alkoivat olla vähän levottomampia heti klo 18 ja siitä pian menin niitä rauhoittelemaan ja palkitsemaan runsailla porkkanoilla rauhoittumisesta. Tätä jatkoin koko illan yöhön asti, n. tunnin välein kävin rauhoittamassa ja tämä tosiaan rauhoittaa hevosia silminnähtävän paljon. Kun pahin pauke alkoi, alkoi mun hevoset olla jo niin rauhallisia että ne seisoivat vain paikoillaan. Daimy ei pelännyt juuri yhtään ja rauhoitti olemuksellaan nuorta reaktiivista varsaa. Daisykaan ei reagoinut levotonta kävelyä kummemmin koko iltana ja pahimman paukkeen aikana siinä puolen yön aikoihin lähinnä vain sen silmistä ja pään asennosta näki, että jännitti. Olen todella ylpeä tästä, koska koskaan ei voi etukäteen silti tietää miten kukin hevonen reagoi. Pohjatyö oli tehty toki jo naksutinkoulutuksella, eli syöminen rauhoittaa, porkkanat on positiivinen elementti ja luottamus meidän välillä. Lisäksi ne olivat muutaman kuukauden kuitenkin vuokratallilla, joka sijaitsee ampumaradan vieressä ja olivat jo siis jonkin näköiseen paukkeeseen tottuneita. Sitä en tiedä miten ne ovat viime uudet vuodet olleet, mutta ainakaan mitään pahoja kokemuksia ei varmasti taustalla ole. Molemmat on silti nuoria ja olen erittäin ylpeä niistä tämän(kin) kokemuksen jälkeen! Itselläni on taustalla myös uusi vuosi eräiden edellisten hevosteni kanssa, jossa kaikki meni mönkään ja hevoseni olivat karkuteillä uutena vuotena. Tosin ei ollut näin vankat aitaukset, eikä varotoimenpiteet. Onneksi kukaan ei silloin loukkaantunut, ja tästä virheestä olen todellakin ottanut opikseni ja omat eläimeni eivät ole enää koskaan karkuteillä uutena vuotena, jos vain itse sen voin jotenkin estää. Eli ei iske meteoriitti aitaukseen ja riko aitoja tms..... hyvin epätodennäköistä..

Vaikka me nyt pärjätään tämän lauman kanssa ja uusi vuosi meni hyvin ja tulee menemään jatkossakin, niin kyllä mä toivon, että tulisi joskus se laki voimaan, että yksityishenkilöt ei saisi ampua ainuttakaan rakettia. On se kuitenkin niin yhtä helvettiä monelle eläimelle, Hipsuni mukaan lukien.

Alla olevat kuvat on otettu uutena vuotena 2019 pahimman paukkeen aikana. Paukkeen aikana välillä maistui hepoille annettu joulukuusi ja heinäkin. Ihan koko aikaa ei Daisy syönyt, koska jännitti niin paljon. tällöin oma seurani ja porkkanat rauhoitti eniten rauhallisen ponikaverin lisäksi. Lisäksi tässä video, jonka otin kun yksi lähimmistä naapureista räjäytteli raketteja, se oli ehkä koko illan jännittävin kohta hevosten mielestä.

    Klikkaa tätä linkkiä niin näet videon Daimyn ja Daisyn uudesta vuodesta (youtubessa)!

20191231_183856.jpg

20200101_001911.jpg

20191231_234823.jpg

20191231_235913.jpg

2 kommenttia . Avainsanat: hevonen, koira, uusi vuosi, pihatto

Joulu on ohi ja kohti uutta vuotta

Sunnuntai 29.12.2019 klo 15:56 - Pilkkukuumeilija

Tässä vielä joulun parhaat kuvat pilkuista

Meidän joulu 2019 meni rauhallisissa merkeissä ja nyt on nenät jo kohti uutta vuotta. Itselläni on tapana ruveta fiilistelemään joulua jo hyvissä ajoin joulukuun alussa tai monesti jopa marraskuun puolella ja sitten tulee korjattua joulu pois jo heti joulun jälkeen. Tässä siis viimeistään vuoden vaihteessa tulee korjattua joulukoristeet pois. Tänä vuonna ei ollut lunta täällä Etelä-Suomessa ja ei oikein kunnon joulufiilistä edes tullut. Lumi on niin erottamaton osa omaa jouluani, että ilman sitä ei kunnon joulua ole. Viime vuonna 2018 lunta oli todella paljon ja se oli ihanaa! Toivottavasti tulisi edes kunnon talvi vielä..

Marraskuun lopulla oli hetken vähäsen lunta maassa ja silloin otin meidän joulukuvat. Tarkoitus oli saada kaikki pilkut samaan kuvaan, mutta Frediä pelotti liikaa, että olisi saanut kivat rennot kuvat kaikista! Daisy on todella kiltti ja tykkää koirista, mutta Daimy taas saattaa vaikka puraistakin (kuvissa Daimy on tästä syystä kiinni). Daimy vahtii myös aitausta ja sinne koirilla ei olekaan mitään asiaa, tästä syystä Fredi ei ehkä mielellään ollut niin lähellä hevosia vaikka normaalisti ei niitä pelkääkään. Kuitenkin Fredi mielellään siis säilyttää ns. turvavälin hevosiin, mikä toki kaikessa muussa touhuamisessa on vain hyvä asia. Kuvaa varten vaan etäisyyttä olisi pitänyt harjoitella enemmän ja nyt näihin lumisiin kuviin ei ollut aikaa harjoitella.. Ehkä ensi jouluna sitten..

Vaikka kuvista ei tullut ihan sitä mitä itse oli ajatellut, niin ihanaa miten eläimet tuo oman persoonansa esiin ja esim. Daimy huomasi heti joulupallot ja niillä turvallaan leikki ja tästä tuli mielestäni ihana kuva!

Hieman oli hankaluuksia saada myös Hipsu, Fredi ja Manteli samaan kuvaan ja katsomaan edes jotenkin kaikki kameraan. Kuvakulma sitten unohtui itseltä kokonaan kun keskittyi vain eläimiin.. Hyvää harjoitusta kuitenkin! Ja herkuilla kaikesta selviää (paitsi kuvakulmasta)..

No mutta nautitaan viimeiset joulun herkut ja nauttikaa myös näistä jouluisista kuvista!

Mukavaa joulun aikaa kaikille lukijoille! <3

Syökää kanaa! Toivoo Manteli

20191224_125949.jpg

20191203_145721.jpg

20191203_1456330.jpg

20191203_1457132.jpg

20191203_142540.jpg

20191203_141657.jpg

20191203_142013.jpg

20191203_1423400.jpg

20191203_141855.jpg

20191203_142620.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: joulukuvat, pilkkuhevonen ja poni, joulun parhaat palat, joulupossu, minipossu, dalmatialainen, joulu 2019

Oma hyvinvointi

Tiistai 10.12.2019 klo 19:48 - Pilkkukuumeilija

Oma hyvinvointi ja jaksaminen

Tämä on asia mikä on mulla viime vuosina jäänyt kaiken muun jalkoihin..

Olen lapseni syntymään asti pysynyt normaalipainossa, eli 29 -vuotiaaksi asti.. No, raskaus toi kiloja reilut kaksikymmentä lisää. Raskauden lopussa makasin kolme viikkoa sairaalasängyssä raskausmyrkytyksen takia ja halu liikkumaan oli kova. Joten heti synnytyksen jälkeen (saliin jäi reilu kymmenen kiloa) pudotin painostani lyhyessä ajassa kymmenen kiloa ja olin taas normaalipainoinen. Kuitenkin minun ei ollut tarvinnut siihen astiseen elämään asti koskaan katsoa mitä suuhuni laitan ja en siis osannut syödä terveellisesti. Olen 162cm pitkä (lyhyt) ja olen kevyimmilläni aikuisiässä n. kaksikymppisenä painanut 45kg ja raskauden alkaessa 29 -vuotiaana oli painoni nousujohteinen ja painoin jo 60kg, ollen kuitenkin normaalipainoinen. Raskauden lopussa painoin 82kg, tämä jäi mieleeni koska se tuntui ihan hirveältä lukemalta ja olin sentään viimeiselläni raskaana ja raskausmyrkytyksen takia myös kovasti turvoksissa. Sairaalasta lähtiessäni siis painoin n. 70kg ja laihdutin itseni silloiseen normaalipainooni (60kg) takaisin suht lyhyessä ajassa, n. parissa kuukaudessa. Ratsastin silloisella hevosellani useamman kerran viikossa ja kävin koirani ja vauvan kanssa vaunulenkeillä joka päivä. Laskin myös ruokani tarkkaan (kalorit) ja laihdutus tuntui helpolta. Nuorempana sain syödä vaikka joka päivä sipsiä ja karkkia ja olin aina hoikka.. Tavoitepainooni päästyäni ajattelin, että voin vähän höllätä.. Ja lihoin lähes kymmenen kiloa takaisin pian..

Tänä päivänä painoni on 78kg, eli lähes se sama kuin sairaalassa ollessani viimeisilläni raskaana ja kauhistellessani painoani.. "Vauvani" on nyt 8 -vuotias ja olen jojoillut koko tuon ajan painollani 70-80 kg väliä.. Välillä olen siis hetkellisesti saanut painoni putoamaan ja innostunut syömään terveellisesti jne. Perusongelmani on se, kun sain melkein kolmikymppiseksi asti syödä käytännössä mitä haluan lihoamatta ihan hirveästi, niin olenkin hirveässä herkkukoukussa.. Tein myös useita vuosia yötöitä ja se oli äärettömän rankkaa lapsiarjen keskellä. Olin siis todella väsynyt ja elin pahimmillaan melkein pelkästään herkuilla. Oloni on ollut jaksamaton, jossain ns. sokerihumalassa, aivosumussa ja sitten ei ole jaksanut liikkua. "Hei! Olen Pilkkukuumeilija ja olen sokeririippuvainen."  Eläimet on pitänyt itseäni aina jotenkin ruodussa, kun on pakko mennä ja tehdä edes jotain niiden kanssa. Kuitenkin helposti on tullut aikoja, että niiden liikuttaminen on sitten jäänyt paljon vähemmälle ja vain hoitanut ruokkimiset, siivoamiset ym.

Olen lukenut useita kirjoja ja netistä blogeja sokeririippuvuudesta ja laihdutuksesta, terveellisistä elämäntavoista ja aika ajoin niitä noudattanutkin. Kunnes taas repsahdan! Pidän kuitenkin tärkeänä omaa hyvinvointia. Ennen kaikkea siksi, koska olen äiti ja sijaisäiti. Haluan olla energinen, terve ja hyvinvoiva, jotta jaksan touhuta lasten ja eläinten kanssa. Ylipainoni on ollut vähän arka paikka ja ajattelin aluksi, etten ikinä kirjoita tälläistä blogiini. Kuitenkin ajattelin, jos se itseäni vaikka vähän tsemppaisi ja pystyisin paremmin pitämään lupauksistani kiinni, kun kerron sen seuraajilleni, joita nyt on kuitenkin täälläkin jo kohta parisataa! :-)

Nyt lähtee siis sadastuhannes uusi yritys ja tavoitteena pudottaa ensi kesään 2020 mennessä 18 kiloa, jotta olisin taas normaalipainoinen (60kg). Olen jo muutaman päivän tässä tsempannut ja käynyt kunnon vauhdikkaalla kävelylenkillä koirien kanssa joka päivä ja "heppaillut". Ja katsonut mitä suuhuni laitan! Itse painonpudotus ei ole kuitenkaan se ykkösjuttu sinänsä, vaan rakastan tätä energistä oloa ja selkeitä ajatuksia mikä lenkkeilystä tulee ja syömällä terveellisesti! Ja olen niin paljon paremmalla tuulella!! :-) Jos lukijoillani on ajatuksia, tsemppaavia ja neuvoja miten pysyä ruodussa niin antaa tulla!!! :-)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: jaksaminen, terveys, ylipaino, painon jojoilu, painon hallinta, herkkukoukku, sokeririippuvuus, väsymys, energisyys

Manteli -possu filmitähtenä

Sunnuntai 8.12.2019 klo 16:33 - Pilkkukuumeilija

Manteli -possun hetki filmitähtenä

Mantelia pyydettiin esiintymään nuorten Gutsy Go -rauhanteossa. Tätä projektia on tehty ympäri maata, mutta tässä kyseisessä projektissa oli asialla Sipoolaiset nuoret. Hieman oli lyhyt varoitusaika, kun jo seuraavaksi aamuksi piti tuoda Manteli Sipooseen paikalle. Onneksi itselläni ei ollut mitään suurempia menoja juuri silloin ja päästiinkin paikalle. Ilman muuta halusin osallistua, koska jo itse aihe "possuterapeutti" oli niin lähellä sydäntä! Olenhan käynyt eläinavusteisen valmentajan tutkinnon ja juuri valmistuin sosiaalipedagogiseen koiratoimintaan ohjaajaksi, eli eläinavusteinen terapia on itselleni muutenkin todella tärkeä asia. Olen näissä koulutuksissa aina miettinytkin, että minipossu sopisi ihan tajuttoman hyvin terapeutiksi näihin hommiin! Koirat ja hevoset on jo niin last season!! :-D

No, ei muuta kuin seuraavana aamuna matka kohti Sipoota. Matkaa oli suuntaansa vajaa 100km, joten ei ollenkaan paha matkakaan. Oltiinhan jo harjoiteltu autoonkin menoa sillan avulla ja ajattelin, että helppo keikka! Hahaha!!! Ei pidä ajatella niin ikinä, kun on possueläimestä kyse.. Ensinnäkään Mantelia ei huvittanut mikään autoon meno heti aamutuimaan, ei kiinnostanut herkutkaan niin paljoa, että autoon viitsisi mennä, vaikka yleensä se kiipeää vaikka puuhun jos herkkuja on tarjolla! ;-) Ja joo meidän minipossu painaa sellaiset n. 60kg tällä hetkellä, että ihan ei sitä autoon nostetakaan. Etenkään kun ei apuvoimia ollut kotona.. Lopulta ei auttanut kuin työntää 60kg halutonta possua siltaa pitkin autoon.. Huh huh. Hiki tuli, mutta possu oli autossa. Jes!! Ajattelin, että ei tässä nyt enää mitään katastrofaalista varmasti tule eteen.. Manteli matkusti nätisti maisemia katsellen ja herättäen hilpeitä katseita mm. liikennevaloissa kurkkien farmarini takaikkunasta. Mietin, että ei se vissiin jokapäiväinen näky ole autossa minipossu, yleensä kai koiria niissä kuskataan enimmäkseen..

Perillä päästyämme Manteli päätti ettei halua tulla autosta enää pihalle. "Ihan kivaa täällä autossa on ja tiedä minne teurastamoon mua viet, joulukin jo kuulemma tulossa!" Ei taaskaan auttanut herkut, ei houkuttelut eikä kiltisti puhuminen tai kiristäminen kinkuksi joutumisesta.. Plääh! Ei muuta kuin hihna possun pyllyn taakse ja vedin sen siltaa pitkin ulos autosta. Huh, hiki tuli taas! Sitten ulos päästyään Manteli päättikin seurata mua kiltisti. Tosin ensimmäinen katastroofi meinasi jo tulla siinä, kun olisi pitänyt mennä portaita yläkertaan. Sanoin, ettei tule onnistumaan, kotona kyllä kulkee, mutta ei se tällä tuulella tule portaita, jos tulee mihinkään.. Onneksi he saivat tilan vaihdettua alakertaan ja sinne neiti possu suostui kävelemään muitta mutkitta.

Itse kuvauksissahan Manteli tapasi useita, oliko 10-20 henkilöä? Jotka kaikki syötti sille herkkuja (jotka olin tuonut mukanani, ettei vatsa mene sekaisin) ja puheli sille niitä näitä. Varsin pian Manteli tajusi, että nämähän on herkkuautomaatteja kaikki ja rupesi jo oikein odottamaan, että koskas seuraava "potilas" tulee ruokkimaan. Lopussa tosin alkoi jo diivaus päästä valloilleen ja alkoi vaatimaan herkkuja ja muutama sai varoa jo näppejään ja yhtä miestä ihan purikin.. Sen session jälkeen olikin varmaan jo terapeuttia vaille kaikki!! :-D Manteli pääsi oikein "kunniakujan" saattelemana lähtemään kotiin. Pari naista olisi halunnut vielä kuvaan, mutta Manteli huuteli jo äänekkäästi vastalauseitaan! Ja autoonhan ei silti olisi menty, niin kivaa oli kai Sipoossa että olisi sinnekin voinut jäädä asumaan. Ei muuta kuin taas työntämään pyllystä halutonta painavaa possua sillan kautta auton takakonttiin. Huh, hiki tuli siinäkin ja kotimatka alkoi!

Possu sai monta uutta ystävää ja numeroitakin annettiin (ei sentään nimmareita tai sorkan kuvia vielä), joten saa nähdä tuleeko kutsuja vielä muuallekin. Mielellään me osallistutaan, vaikka kotona väsynyt possu nukkuikin heti pari tuntia putkeen lastenhuoneen matolla. Itsekin olisin voinut mennä siihen viereen pötköttää. Huoh. Diivan elkeet neiti possulla vaan kasvoi ja olen ollut huomaavinani Mantelissa vähän filmitähden elkeitä muutenkin, palvelun taso ei kuulemma aina ole hänen arvolleen sopivaa ja vauhtikin liian hidas palvelijoillaan.. Saattaa vaikka vaatia seuraavaan esiintymiseensä levittämään punaista mattoa eteensä ja autoajelun ravintolan kautta. Röh!

possuterapiaa youtubessa

20191127_103127.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Gutsy go, Sipoo, nuoret, Manteli, minipossu, possu, sika, filmitähti, Diiva

Daimyn ja Daisyn heinäruokinta

Perjantai 1.11.2019 klo 18:26 - Pilkkukuumeilija

Heinää, heinää, heinää

Sitä saa kantaa selkä vääränä tarhaan.. Olen kokeillut edellisten hevosteni kanssa useampia tapoja ruokkia, eli nämä normaalit heinien jaot 1xpv tai 2xpv tai 3xpv, tai 4xpv tai 5xpv tai 6xpv. 1-2 x päivässä heinien jaot olen toteuttanut, niin että se käytännössä on vapaa heinä, silloin annetut heinämäärät on niin isoja että riittää seuraavaan kertaan asti. 3xpv on yleensä ollut kotona ja vuokratalleilla missä olen ollut, niin ajatuksena ihan normaali heinän määrä, eli yhtään ei jää yli, mutta heinämäärät on silti usein ollut runsaat. Mielestäni tämä on liian vähän kertoja, jos heinämäärät ei ole isoja. Kuitenkin semmoisen isonkin heinäsatsin hevonen syö helposti parissa tunnissa ja tällöin etenkin öihin jää pitkä tauko ilman heiniä, siis ilta ja aamuheinien väliin. 4 -6 xpv ruokinta on jo ihan ok, tosin harvemmin kukaan yöllä jakaa heiniä, tosin itse harrastin tätäkin kun tein lyhyitä työ-öitä. Sain jaettua illalla myöhään heinät ja annettua aamun ensimmäiset todella varhain. Vaan tämä kyllä sitoo todella paljon, etenkin kun hoidan hevoseni lähinnä yksin. Joten kotona olisi oltava käytännössä aina ja tämä ei vaan realistisesti ajateltuna ole mahdollista.

20191031_1145172.jpg

Kannatan muutenkin, että hevosella olisi aina heinää saatavilla. Tämäkin taas vaan tuo mukanaan ongelmia, hevosen lihoaminen, heinää tallotaan ja poljetaan jalkoihin ja suuret määrät menee siis hukkaan. Heinä on kuitenkin hevosen pääasiallinen ravinto ja hevosen kuuluisi luontaisesti syödä pieniä määriä ympäri vuorokauden. Tosin ne villihevoset myös liikkuvat tällöin koko ajan ja ne eivät liho samalla lailla, kun meidän kotipollet pienessä tarhassa aina paali nenän alla. Mun hevoset käytännössä aina vapaalla heinällä, tähän on sitten yritetty keksiä vaan parempia ratkaisuja. On ollut slow feeding verkkoja, joita en taas nuorelle aktiiviselle hevoselle uskalla laittaa, kun uskoisin löytäväni sen joku aamu hirttäytyneenä siihen.. Muuten tämä on ollut ihan ok ja jotain hidastavaa heinän syöntiin näillekin mietin. Alkuun mulla oli vain 1 verkko, mutta siinähän ne hevoset sitten tönöttivät paikoillaan koko päivän syömässä. Sitten on ollut useampia pikkuverkkoja ympäri tarhaa, sieltäkin ne yleensä valitsivat suosikkinsa ja seisoivat suosikkipussinsa edessä, joihinkin heinät ihan pilaantui kun niihin ei koskettu ollenkaan.

20191031_1137422.jpg

Näille nykyisille olen toteuttanut vapaata heinää, mutta en verkkoja. Vuokratallissa niillä oli heinähäkki, mutta se oli hieman vaarallisen oloinen nuorelle sählälle sellaisenaan ja yksi tallin hevosista olikin siihen loukannut itsensä. Niillä oli siellä myös pelkkä paali, jossa muovi oli paikoillaan ja ja vattiin vain vähän. Tästä pelkäsin, että ne syö osan heinän sidontaverkosta.. Ja heinää ne polkivat paljon jalkoihinsa. Se on muuten tosi ikävää, rahan hukkaa ja kova siivoaminen siinä tallotussa heinässä.. Kotiin kun nämä toin, niin aluksi toteutin runsasta heinämäärää useassa kasassa ympäri tarhaa, kesäkuivalla se vielä oli ok, mutta kun syksyn sateet alkoivat niin sitä heinää alkoi olla tallattuna joka puolella ja märkä heinä on kyllä raskasta siivottavaa. Siirryin sitten antamaan vapaasti heinää pihattoon. Siellä ne sitten levittivät sen jalkoihinsa ja kuivikeolkeen ja seisoivat todella paljon vain siellä syömässä.

Nyt rakensin niille samantapaiset heinähäkit, mitkä oli vuokratallissa, mutta hiukan tuunattuina ja siellä ne oli ns. pystypäin, itse pidän niitä kaadettuna pitkittäin. Metalliverkon raot oli niin suuria, että epäilin että sinne ne jalkansa tunkee ja katkoo koipensa, niin laitoin niiden ympärille tiheämpää tukevaa verkkoa. Tallissa on nyt yksi laatikko ja melkein niiden tarhan toisessa päässä pienessä metsikössä toinen,  näin ne saavat ainakin liikuntaa kävellessä näiden laatikoiden väliä. Metsän kiinnostavuutta olen lisännyt piilottelemalla lisärehuja metsän kätköihin, laittamalla sinne toisen suolakiven ja mietinnässä myös jokin mineraalikivi. Pihattotalli on niiden mielestä jo muutenkin kiva, siellä ruokitaan, vedet on siinä vieressä, paksu olkipatja missä köllötellä jne. Sinne ne hakeutuvat muutenkin, nyt yritän saada kiinnostusta lisää aitauksen vikaan osaan, jonne tulee sitten hieman kävelymatkaa jos edestakaisin kävelisivät. Ajatuksena samantyylinen kuin paddock paradise -tarha. Tämäkin kiinnostaa itseäni ja olen hommannut siitä kertovan kirjankin, mutta vieläkin vähän vierastan sitä aitaus-sokkeloa, mikä siinä on, vaikka ymmärrän kyllä sen idean. En ole ainakaan vielä tätä lähtenyt toteuttamaan. Daisy liikkuu kyllä paljon ja ponikin, varsa kuitenkin kuluttaa osan jo kasvamiseen, joten se pysyy tällä systeemillä sopivan painoisena, mutta poni on kyllä lihava ja se harmittaa minua. Kunhan saisi sen kärryille opetettua, niin pääsisi sitä ainakin kunnolla liikuttaa. Kuitenkin kun kaiken tekee yksin, niin onhan tuo ponin opettaminenkin tuskastuttavan hidasta, kun ei voi vain tyyliin lähteä "kärryt ponin perään ja menoksi". Vuokraaja/hoitaja ehdokkaista on vaan niiiiiiiiiiiiiiiin huonoa kokemusta, että ihan hevillä en semmoista edes enää ota.... Se onkin sitten jo kokonaan toinen tarina..

20191031_113807.jpg

Toinen mistä voisi kirjoittaa on heinän laatu ja heinän toimittajat. Nyt yritin saada vähän pienempiä paaleja, mutta heinän laatu vaihtelee. :-( Isoja paaleja taas on niin vaikea käsitellä ilman koneita. Pikkupaaleille ei ole säilytystilaa, plääh. Vaikeaa on hevosen omistaminen välillä.

P.s. Kyllä on hankalaa muokata tänne sivuille kuvia!! Teksti ja kuvat hyppii minne sattuu! Yritän niitä korjailla!

2 kommenttia . Avainsanat: heinälaatikko, heinähäkki, vapaa heinä, slowfeeding, paddock paradise

Pitkästä aikaa!!

Keskiviikko 23.10.2019 klo 18:48 - Pilkkukuumeilija

Täällä ollaan!

Hengissä joo ja en ole unohtanut blogiakaan, vaan paljon on kaikkea näihinkin kuukausiin taas mahtunut. Ei ole ollut oikeastaan edes inspiraatiota kirjoittaa ja toisaalta aikaa.. Mä opiskelen kahta asiaa samaan aikaan, lastenohjaajaksi ja sosiaalipedagogiseksi koiratoiminnan ohjaajaksi, jälkimmäinen on siis lisäkoulutus ja ensimmäinen on ammatillinen koulutus. Olen siis sijaisvanhempi myös. Siitä tuon kipinän sainkin lähteä kouluttautumaan lastenohjaajaksi, koska haluan myös ammatillista näkökulmaa sijaisvanhempana toimimiseen. Olenkin ollut työharjoittelussa päiväkodissa, mutta se ei ole tavoitteenani, siis olla päiväkodissa töissä. Vaan enemmänkin tavoitteenani on olla kotoa käsin töissä, hoitaa lapsia ja tarjota näitä terapeuttisia palveluja eläimilläni sijoitetuille ja muille lapsille. Mulla on myös eläinavusteisen valmentajan tutkinto käytynä ja tämä sosped tutkinto on siihen ikäänkuin syventävä tutkinto. Valmistun joulukuussa tähän sospediin ja joskus ensi vuonna lastenohjaajaksi. Nyt on tuo lastenohjaajan tutkinto pari kuukautta paussilla. Kun ei vaan vuorokauden tunnit riittänyt opinnäytetyöhön, toisen tutkinnon opiskeluun, työharjoitteluun, sijaisvanhempana ja äitinä toimimiseen ja eläinten hoitoon. Tuli ehkä vähän liikaa ahnehdittua kerralla, mutta haaveena on vielä tämänkin jälkeen lisäkouluttautua. Tosin olen hieman huono opiskelijakin, kun jää kaikki aina vähän viime tippaan.. Niin tiedäpä nyt mitä tässä sitten tapahtuu. En vielä 37 -vuotiaanakaan oikein tiedä mikä musta tulee isona, tai tiedän että jotain lasten ja eläinten parissa, mutta millä tavalla ja millä tutkinnoilla niin en tiedä.. Hmmmm.....

Samaa päättämättömyyttä tai oman tieni etsimistä on ollut näiden eläintenkin kanssa. Mähän olen sopivasti syntynyt eläintenpäivänä 4.10. ja se on ollut eräänlainen tienviitta kai tiedostamatta ja enteellisesti mulle koko elämäni ajan. Mä rakastan ihan kaikkia eläimiä ihan hirveästi ja mulle aina kerääntyykin pieni eläintarha.. Joka sitten vähenee syystä taikka toisesta tai eläimet vaihtuu tai muuta. Paitsi ne kaikkein rakkaimmat, jotka on vieneet sydämen ihan pohjamutia myöten.

Mun ihana rakas australianpaimenkoirani piti lopetuttaa pidemmän sairastelun jälkeen tossa hetki sitten. Se oli vasta 4,5v. sillä oli D/D lonkat, LTV2, kertaalleen leikattu koukistajajänne, joka vaivasi vieläkin, mystinen pissavaiva jota oltiin tutkittu useaan kertaan, oli ultrattu, otettu verikokeita ja useita virtsanäytteitä ja kokeiltu virtsankarkailun estolääkettä minkään auttamatta. Sillä epäiltiin sisäistä kasvainta, mutta mä en lähtenyt enää enempää tutkimaan, koska Mindylla oli ihan hirveä eläinlääkärikammo ja jokainen eläinlääkärikäynti oli yhtä tuskaa. Mindyhan oli saanut myös hylätyn luonnetestistä ja sen hermorakenne oli heikko, se ei esimerkiksi voinut paimentaa koska pelkäsi mm. ankkoja ja lampaita ja tämä oli osaltaan syynä ettei vaikka niitä eläinlääkärikäyntejä kestänyt. Lisäksi koska sillä oli jatkuvia kipuja ja jatkuva stressi ja siihen liittyvää häiriökäyttäytymistä, niin uskon lopetuksen olleen sen kanssa ainoa oikea vaihtoehto. Tuntuu vaan, että on niin monta eläintä mennyt, vasta keväällä jouduttiin lopettamaan 6v. chihuahua hengitysvaikeuksien takia ja pari vuotta sitten 20v. amerikan paint ja kissakin.. Vaan yksi näistä menee ja porskuttaa vuodesta toiseen. Mun 11v. coton de tulear, Hipsu. Se oli mun henkisenä tukena Mindyn lopetuksessakin. En siinä tilanteessa halua läheisiä ihmisiä siihen tukemaan, vaan olla ihan rauhassa. Koskaan ei ole ollut toista koiraa mukana, mutta se tuntui nyt hyvältä etten joudu lähtemään eläinlääkäriltä taas yksin, kun menetyksiä on tässä useampiakin ollut. Se lohdutti jollain tavalla.

Samalla mä luovuin mun jäljellä olevista linnuista, 2 kyyhkystä ja 2 harlekiinipeippoa, kanit, jotka vasta tuli ja toisen hamstereista. Lähtivät siis uuteen kotiin. Jotenkin vain tuli sellainen tunne, että haluan nyt näistäkin luopua ja keskittyä jäljellä oleviin. Jäihän näitä tänne vielä, 2 koiraa, 2 kissaa, poni, hevonen ja minipossu. Vaan nämä myös riittää. Ja vanhus hamsteri jäi, vaan tuskinpa sekään kauaa enää elää. :-( Tämä ehkä vaikuttaa päättämättömältä ja sydämettömältäkin, todennäköisesti ilman Mindyn kuolemaa ratkaisu ei olisi ollut tämä. Vaan nyt on. Haluan keskittyä enemmän näihin kaviokkaisiin jatkossa ja Frediin, jonka kanssa käyn tätä sosped -koulutusta. Lisäksi Daimykin sai "virallisen" toimintaterapia ponin viran, kun meidän sijoitettu tarvitsee juuri ratsastusta motoriikan ja tasapainon vahvistukseen ja saatiin olla menemättä itse toimintaterapiaan, kun kotoa löytyy poni jolla ratsastaa. Sekin tuntuu toisaalta niin ihanalta, että näillä eläimillä joita on niin on jokin virka. Se että ne ei ole vaan kerätty jonnekin pihan perälle toimettomaksi ja muuten vaan, niillä on jokin merkitys, tehtävä, jokaisella. <3 Rakastan niitä kaikkia!! :-)

Semmoista pohdintaa pitkästä aikaa, ehkä jaksaa taas bloggailla useammin kun nämä pahimmat karikot ja ajanviejät on selvemmillä vesillä!

Ystävällisin terveisin Pilkkukuumeilija, eläinmama, pilkkujen mama, sijaisäiti, äiti, minä vaan

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vähän venähti, uusia juttuja, blogin kirjoittaminen, ajanhallinta, opiskelija, viime tipassa

Pilkkumanian uusin jäsen

Maanantai 5.8.2019 klo 19:14 - Pilkkukuumeilija

Pilkkumanian uusin jäsen esittelyssä

Viikonloppuna meille muutti 4,5v. pupu! Aivan ihana hermeliini/ rex mix. Lisäsin samalla esittelyn tästä myös pilkullisten esittelyyn näillä kotisivuillani, ja josta löytyy myös kuva joka oli myynti-ilmoituksessa myyjällä. Tämä ihana pilkkutaustainen kuva on siis myyjän ottama ja hänen luvallaan täälläkin julkaistu. Olin jo heti kuvan nähtyäni varma, että tämä kani muuttaa meille! Hiljaisessa kiireettömässä etsinnässä on ollut jo jonkin aikaa kani ja nyt sopiva yksilö löytyi! Meillä on ollut ennenkin kaneja, jotka on olleet sisäkaneja ja myös tallikaneja ja onpa ollut yksi ihana poikuekin, kun yksi pupuista olikin eri sukupuolta kuin mitä piti.. Tallikania en tällä kertaa halunnut, samasta syystä kun possukin on nyt "sisäpossu" ei tallipossu, eli niiden kanssa tulee seurusteltua enemmän ja näkee paljon enemmän ja oppii niiden tapoja. Jo samana iltana tämän Väiski -pupun muutettua meille saatiin nähdä hänen ihana kupin heittely -leikki! Aivan vastustamaton kaveri.

20190805_172218.jpg

20190805_175735.jpg

Väiski pääsi pian tutustumaan meidän Frediin. Fredi on kiltti ja tottelevainen ja kun olin tutustuttanut kanin Fredille ensin sylissäni niin päästin heidät yhdessä sängylle kuvattavaksi. Fredi oli koko ajan käskyn alla vielä varmuuden vuoksi, mutta eipä sillä muutenkaan kummoista riistaviettiä ole, niinkuin ei meidän muillakaan koirilla. Enemmän näen kanille uhkaksi meidän kissat ja niillä ei olekaan mitään asiaa nyt poikien huoneeseen, jossa kani asuu. Halusin samalla ottaa kuvia kanista ja meidän hamsterista ja koska ei ollut aiemmin mitään kokemusta näiden lajien tutustuttamisesta toisiinsa, olin varautunut jos tulee jotain. Kumpiakin meillä on ollut, kaneja vielä viime vuosinakin. Hamstereita on ollut viimeksi lapsuudessani ja silloin niitä oli useampiakin ja kasvatimme siskoni kanssa pari poikuettakin. Tämä hamsteri tuli meille vuosi sitten poikasena ja tajusin etten ollut tätä eläintä tänne vielä esitellytkään, joten Heimo hamsterin esittely löytyy nyt pilkuttomien esittelystä. Tämäkin on aivan ihana seurallinen pikku hamsu! On nämä niiiiiin söpöjä!! Ja ei ollut tosiaan hamsterin ja kaninkaan tutustumisessa mitään ongelmia, hamsteri oli todella kiinnostunut kanista ja kani väisti jos rupesi liian tuttavalliseksi. Netin ihmeellisestä maailmasta löytyy paljon muitakin kuvia jossa hamsteri ja kani on samassa kuvassa! :-)

20190805_175648.jpg

20190805_175621.jpg

20190805_180035.jpg

20190805_180239.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kani, pupu, hermeliinikani, rex kani, pieni, hamsteri, ystävykset, pilkkumania, pilkkuja

Hipsun 11v. syntymäpäivät

Sunnuntai 28.7.2019 klo 17:37 - Pilkkukuumeilija

Tänään on Hipsun 11 -vuotis synttärit!

Hipsu on siis coton de tulear. Lue rodusta lisää tästä; http://cotondetulear.fi/

20190728_161337.jpg

Hipsu ei ole koskaan oikein ollut kovin rotutyypillinen, niinkuin ei ole oikein muutkaan minun koirat olleet.. Tässä koirassa suloinen olemus todellakin pettää.. Hipsun pitäisi olla rotukuvauksen mukaan: "Luonne: Iloinen ja tasapainoinen, hyvin seurallinen ihmisten ja toisten koirien parissa, sopeutuu erinomaisesti kaikenlaisiin elämänmuotoihin. Coton de tulearin luonne on rodun tärkeimpiä erityispiirteitä." No, meidän Hipsu on ollut pennusta asti hyvin arka, mm. agilitytreenit jätettiin aikoinaan, kun se hallissa vaan "jäätyi" kun kuuli muiden koirien ääniä sermin takaa, eikä kyennyt peloltaan etenemään yhtään. Se on myös ollut aina aikamoinen rähjääjä, varmaankin arkuutensa vuoksi. Se ei yleensä tykkää vieraista ja saattaa hyvinkin purra. Toisaalta pitkän tutustumisen ja lahjonnan avulla kyllä yleensä myös hyväksyy ne vieraatkin. Vieraiden aikuisten koirien kanssa ei yleensä tule toimeen (rähjää). Vaan kaikki maailman koira, kissa, possu, ankka, kana, ym. VAUVAT on vienyt aina sen sydämen, Hipsu tosiaan hoivaa ja rakastaa kaikkia itseään pienempiä täydellä cottonin pikku sydämellä. <3 Toki omaa perhettään kohtaan on todella uskollinen ja kaikkien oman perheen eläinten kanssa tulee mainiosti toimeen eipä sitä muuten tälläisessä eläinlaumassa voisi pitääkään. Hevostallissa tosin en Hipsua pidä mukana ettei tallota jalkoihin vaikkei se räksytäkkään hevosille mutta silti en luota etteikö sille jotain voisi sattua isojen eläinten kanssa.

20190728_163823.jpg

20150811_134840.jpg

20160706_124056.jpg

20190728_163755.jpg

20161103_211429-1.jpg

20170214_134134.jpg

20170211_160906-1-1.jpg

20170215_105331-1.jpg

20170221_151743.jpg

20170228_074011.jpg

20180210_202257.jpg

20180109_210449.jpg

20190303_104236.jpg

20181219_111231.jpg

Hipsulla on kuitenkin hyvä rakenne ja se ei ole koskaan sairastanut mitään vakavasti. Ollut todella terve koira! Luonteensa vuoksi en ole sitä käyttänyt näyttelyissä, koska se stressaisi sitä valtavasti ja siten se ei ole sopinut jalostukseen, vaikka onkin täyden kympin koira ihan kotikoirana. Hipsulta on nyt vanhojen päivien kunniaksi ajettu turkki pois ja saa nauttia lyhyessä karvassa eläkepäivistään ilman jatkuvaa turkin hoitoa (vaikka se varsin mallikkaasti on antanut sen aina hoitaa!).  Hipsu on nähnyt valtavasti kaikkea elämänsä aikana ja rohkaistunutkin todella paljon pentuajoista, mutta kyllä siitä sen tietää että epävarma on ja osoittaa sen yleensä rähjäämisenä, ylenpalttisella haukkumisella. Sen elinaikana on ollut ja menetetty koirasusi -narttu Susie, newfoundlandinkoira uros Nalle, chihuahuat Kisu ja Dumle, kissa Viiru, lampaita, ankkoja, pari minipossua ja muutama hevonen. Näiden kaikkien kanssa se on ollut ja elänyt ja jäänyt vielä elämään ja selviämään surusta kun muut on jo menneet.. :-(  Mukana se on ollut myös mun ainoassa raskaudessa ja näkemässä kun vauva tuli kotiin ja hoivaamassa sitä kun poika kasvaa isommaksi. Nähnyt kun on tullut sijoitettu lapsi ja niiiin monessa muussa arjessa ja elämän myllerryksessä.  Parhaimmillaan se on ehdottomasti kotona tuttujen ihmisten kanssa ja eläin -ja ihmisvauvojen kera!! <3 toivottavasti meillä on vielä monen monta vuotta tämän ihanan valkoisen karvapallon kanssa!! <3 <3 <3

Mulla on varmaan miljardi kuvaa Hipsusta, mutta pyrin nyt laittamaan joitain kivoja Hipsusta kertovia kuvia vuosien varrelta! :-)

Terveisin Ihmisäitee eli Pilkkukuumeilija

           

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Coton de tulear, koira, 11- vuotias, synttärit, koirasynttärit, pilkkumania, koiravanhus, kaiken nähnyt

Pilkkujen koulutusta ja vähän kotioloista

Sunnuntai 21.7.2019 klo 19:16 - Pilkkukuumeilija

Pilkkujen koulutusta kotona ja muualla ja missä me oikein asutaan

Meillä on siis kahden hehtaarin pientila Päijät-Hämeessä, jossa hevosille on oma pihatto. Pihatto on säädösten mukainen, reilun kokoinen n. 25 neliötä (eli reilu puolet isompi, kuin mitä säädökset vaatii tämän kokoisille hevoselle ja ponille, toki saa sitten mahtumaan lisää hevosia tarvittaessa.... ;-)). Normaalitalleista poiketen sinne on laitettu reilusti enemmän ikkuna-alaa (lähes rikkoutumattomasta kirkkaasta polykarbonaattilevystä, ei lasista!), kuin missään aiemmin näkemässäni tallissa. Tämä tuo talliin valoa ja hevoset viihtyy siellä paremmin, kun näkevät ulos ja tuntevat olevansa turvassa. Etenkin näin pienessä tallissa, jossa on vain 2 hevosta olen todennut tämän erittäin hyväksi talliratkaisuksi. Pohjalla on todella paksu kuivikekerros, jota en pidä patjana koko talvea, vaan siivoan suurimmat sotkut usein pois. Kaikki tehdään käsityöllä ja patjan siivoaminen kesällä olisi aika urakka ilman koneita.

20190623_103629.jpg

20190623_1036322.jpg

Tarha toimii kesällä myös laitumena, mutta ei ole niin rehevä kuin isot lannoitetut laitumet, koska siellä oleskellaan normaalisti myös talvella. Tarha on noin puoli hehtaaria, josta osa on peltopohjaa, pieni osa hiekkaa ja loppuosa metsää. Se kuluttaa kavioita hyvin ja pitää kaviot kunnossa. Hevosilla on myös enemmän tekemistä tämmöisessä tarhassa, jossa on tilaa laukata ja metsä tuo hyvää vaihtelua. Pyrin pitämään hevosilla vapaan heinän, mutta se riippuu lopulta siitä kuinka lihavaksi poni tulee tällä systeemillä. Onneksi Daisy on hyvin liikkuvainen varsa ja laittaa liikettä myös poniin. Ja kunhan saadaan poni ajo-opetettua saataisiin sille lisää liikuntaa muutenkin järjestettyä.

20190621_161436.jpg

20190621_140206.jpg

20190713_181619.jpg

20190713_181742.jpg

Koulutan kaikkia eläimiäni naksutinkoulutuksella, se on mielestäni ollut paras kaikkeen tekemiseen. Olen opettanut tällä tavalla varsojen jalkojen nostoa, varusteisiin totuttamista, ratsastajaa selkään, koirille ja possuille temppuja jne. Käytän lisäksi myös ns. säkittämistä, eli eri asioihin siedättämistä (jossa käytän myös naksutinkoulutusta), näin etenkin hevonen tottuu hyvin muovipusseihin, pressuihin, suihkepulloihin jne.. Ja on mulla yksi salainen ase, joka ei normaalisti ehkä tähän positiiviseen naksutinkoulutukseen kuulu, ja jota en käytä hevosilla, eli suihkepullo jossa on vettä. Koiriin ja possuun se on ollut erityisen hyvä EI -sanan tehostaja, kun possu on aika jääräpää ja esim. leikkaamattoman uroksen päähän ei välttämättä mene yksinkertaisinkaan asia jos nartulla on juoksut, tällöin pelkkä vesipullon näkeminen on meillä jo monesti auttanut. Toki ihan jääräpäihin tuskin edes tehoaisi. Ja hevosiin en käytä, koska niillä suihkepulloon olisi tarkoitus ihan tottua, jotta esim. ötökkämyrkkyjen ja showshinen suihkiminen sujuisi helpommin! Naksutinkoulutuksessa on tärkeää opettaa ns. luovuttaminen, eli taskulle ei tulla ilman lupaa. Meillä tämä on Daimyn kanssa vielä vaiheessa, kun sillä esiintyi näykkimistä jo meille tullessaan. Vaan hyvin on nopea oppimaan!

20190713_184510.jpg

Pidän itse hyvin luonnonmukaisesta menosta, kengättömyys ja kuolaimettomuus on lähellä sydäntä. En toteuta näitä kuitenkaan niin, ettenkö kokeilisi mitään muuta. Ja yleensä opetan varsan kyllä kuolaimiinkin, kun ei sitä koskaan elämässä tiedä mitä tapahtuu ja joihinkin kilpailuihin ei ole edes asiaa ilman kuolaimia. Olen enemmän westernhenkinen ja oman tieni kulkija, en edusta mitään tiettyä lajia, enkä kilpaile. Joskus nuorena tyttönä olen joissain tallin omissa kisoissa pyörähtänyt ja näyttelyissä enemmänkin. En tähänkään sano, ettenkö vielä kilpailisi pienimuotoisesti joskus, mutta se ei ole oman tekemiseni pääasia! Ihan parasta on minusta vain viettää aikaa eläinten kanssa maasta käsin, rapsutella, kouluttaa ja kuunnella mitä niillä on sanottavaa. <3

20190721_172236.jpg20190721_173251.jpg

20190721_172058.jpg

20190721_172931.jpg

20190721_172831.jpg

20190721_1730560.jpg

Terv. Ihmisäiteee, pilkkujen ja pilkuttomien kouluttaja ja ystävä :-)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koulutus, naksutinkoulutus, pihatto, pientila

Pilkkuja, pilkkuja, joka puolella pilkkuja

Keskiviikko 17.7.2019 klo 19:56 - Pilkkukuumeilija

Pilkkuhankintoja osa 1.

Tähän varmaan tulee vielä jatko-osia koko loppuelämäni ajan, mutta aloitetaan nyt tästä.. Viimeiset hankintani, jos pilkkueläimiä ei lasketa lukuun, niin tulee tässä. Sateenvarjoni oli jo ihan loppuunkäytetty ja roskiskamaa, joten uuden sateenvarjon hankinta tuli ajankohtaiseksi. Ja tietenkin halusin sen olevan polka dot kuosia. Kriteerinä oli, että se on valkoinen mustilla pilkuilla. Ei ollutkaan mikään ihan helppo homma löytää tälläistä! Suurin osa kun oli sinisiä, punaisia ja vaaleanpunaisia tai jotain muuta vastaavaa. Googlea tuli kovasti selattua ja etsittyä vaikka millä hakusanoilla. Löytyihän sitten viimein Kauneuden Karkkikaupasta oikein passeli ja nätti kriteereihini sopiva sateenvarjo.

20190717_185806.jpg

Ei tarpeellisin hankinta, mutta muuten vaan sattui löytymään ihana Samsonite Disney dalmatian reppu!! Tämä oli tälläinen "pakko saada" hankinta! Tämä on lähinnä nuorille aikuisille tarkoitettu, vähän pieni arkikäyttöön.  Vaan onpahan nyt sitten tälläinenkin! On kuitenkin jo lähes kaikkialta loppuunmyyty, ilmeisen suosittu ollut! Sarjaan kuului ainakin vielä matkalaukku, lompakko ja meikkipussi tms.

20190717_190546.jpg

Sitten tulikin etsittyä talvisaappaita.. Ei ehkä nyt ihan tarpeellisin hankinta tämäkään juuri nyt tähän kesään, mutta koska olin jo kauan aikaa sitten löytänyt Lola Ramonan ihanat kengät, mutta todennut niiden olevan aika suolaisen hintaisia.. niin kun Spartoolla huomasin sattumalta jopa -50% alennukset, niin tämmöiset ihanuudet tarttui ostoskoriin.. Pääsee nyt vielä kaappiin odottamaan käyttökelejä, jotka nyt toivottavasti ei kuitenkaan ihan vielä ole tulossa. Kenkien mukana tuli lisäksi aivan ihanan syötävän suloinen kenkälaatikko, jonka jätin myös odottamaan uusiokäyttöä tavallisen roskiin heittämisen sijaan! Nähtäväksi jää millaiset kengät on käytössä.

P.s. Onneksi/ toivottavasti mieheni ei lue tätä blogia, hänen mielestään kun mitkään näistä ei olisi ollut tarpeellisia hankintoja.. vaan kunhan näitä saa salaa vähän aikaa käytettyä, niin voi vaan sanoa hänelle: "Ai nää? Nämä on nää vanhat, mitä en ole vaan käyttänyt vähään aikaan!" Miehet, ne miehet. Pitää säästää vähän miesparan tunteita, vähän niinkuin silloin kun hevoset tuli vaan hoitoon..  Kunnes paljastin eikun omiahan ne nyt on, kun olin jo ehtinyt luvata etten koskaan enää hanki omia hevosia!! ;-D :-D Se on jo kokonaan toinen tarina.. Ehkäpä tuo on jo 15 vuodessa ehtinyt tottua, ehkä...

Terv. Pilkkuhulluuden piikkiin nämäkin ostokset

20190716_090807.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pilkkuja, pilkkumania, polka dot, lola ramona, Spartoo, disney samsonite dalmatian reppu, kauneuden karkkikauppa, polka dot sateenvarjo

Pilkkukoira Fredin 5v. synttärit

Tiistai 16.7.2019 klo 17:21 - Pilkkukuumeilija

Pilkkukoira täyttää tänään 5 -vuotta!! <3

Fredi sai vähän spesiaaliherkkuja kavereineen ja koska Fredi on innokas laulamaan (= ulvomaan), niin lapset lauloivat Fredille synttärilaulun! "Paljon onneaaa vaaaan, paljon onneaaa Freeediii!" Päivänsankari ei vaan malttanut itse olla laulamatta vaan osallistui yhtä lailla laulun laulamiseen. Korvaparat, tai siis kuulo siinä kärsi kyllä muilla ja possukin vetäytyi makuuhuoneen puolelle "on tämä yks hullujen huone!!"

20190714_190703.jpg

20190716_164731.jpg

20190716_164701.jpg

Mindylla, eli meidän perheen toisella nartulla, aussilla on nyt juoksut päällä ja synttärisankari on kovasti yrittänyt vihjailla "josko nyt synttäreiden kunniaksi.. joohan?" Vaan ei Mindya ole miellyttänyt mokoma sulhasehdokas. Oikeasti niitä kyllä vahditaan ja Mindylla ei ole vielä ns. huippukiimaa, jolloin ne onkin koko ajan erotettuna. Yhdet juoksut ollaan jo selvitty ennen tätä ja seuraavaksi mietinnässä kuka näistä lähtee leikkuriin.. Nämä nyt mennään vielä näissä merkeissä. Onneksi vesisumutepulloa tottelee nämä kaikki (koirat, possu ja kissatkin) ja vesisuihkaus riittää, jos on korvat välillä unohtunut jonnekin. Lapsiin ei muuten tehoa, olen kokeillut, niitä vaan naurattaa! ;-)

20190716_162343.jpg

Juuuh, juoksut on!!! Mindy: "Voi eiiii äiti, auta pliiiiiiis, nää kiusaa!!!"

20190716_162514.jpg

20190716_162719.jpg

Mindy Fredille:  "Ähäkutti, mitäs sä luulet tästä hyötyväs!!!!"

20190716_162752.jpg

20190716_162816.jpg

ÄÄÄÄÄÄHH, ihan hulluja nää koirat!! En tykkää tästä voheltamisesta, mä meen nukkuu ja toivon että noi on annettu uuteen kotiin, kun mä herään!!!! Terv. Manteli- possu

20190716_163033.jpg

20190716_163011.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koira, synttärit, pilkkukoira, dalmatiankoira, poika, uros, juoksut, australianpaimenkoira

Minipossu Manteli

Maanantai 15.7.2019 klo 16:02 - Pilkkukuumeilija

Minipossu Manteli -maailman monin possu

Kyllä hän on maailman monin possu. Aivan ihanan hurmaava pakkaus! Ainakin omalle perheelleen! Sikamaiseen tapaan on kuitenkin vähän arka vieraita kohtaan ja saattaapa purrakin. Manteli on kohta 2v ja emakko. Asuu meillä sisällä omakotitalossa. Täysin sulassa sovussa meidän 3 koiran ja 2 kissan kanssa. Ulkoillaan kovasti possun tahtiin nykysäädösten mukaan valjaissa. Myös tallissa Manteli saa peuhata oljissa joka päivä possumaiseen tapaan. Manteli on täysin sikasiisti, tai siis sisäsiisti.

20181029_164156.jpg

Paitsi joskus kiimoissaan.. Ja kiimoja on useasti kuten minipossuilla kuuluu ollakin, eli n. 3 viikon välein muutaman päivän. Tällöin rakennetaan ahkerasti pesää ja sinne kuljetetaan kaikki mikä irti lähtee, eli lasten lelut, luistimet, kengät, matot, koirien lelut, pedit, meidän petivaatteet, muut vaatteet, verhot, kassit mitä nyt sattuu löytymään ja mikä irti sattuu lähtemään. Näitä harvemmin kuitenkaan rikotaan jos ne lähtee nätisti mukaan niin ne vain kuljetetaan pesään.. Manteli on talon emäntä ja mieheni tunnettu salarakas, tai no ei edes niin salainen.. mutta Mantelin mielestä mieheni siis kuuluu hänelle, Manteli on rakastunut mieheeni ja se hänelle sallittakoon. En nyt possun rakkaudesta viitsi mustasukkainenkaan olla! ;-D Miehelle esitetään heti kiiman alussa sievää possun pyllyä ja tiputetaan vähän kiimapissaa lattialle, jos mieheni ei kuitenkaan lämpene possun kosiskelulle yhtään ja anna huomiota, niin kyllä hevosetkin kelpaa, onhan ne possun mielestä aika komeita karjuja. Kiimapissailu sisällä on kuitenkin aina samaa kaavaa noudattava ja siihen ehtii hyvin aina reagoida/ ehtii ohjata ulos jos näkee ja jos ei ole kotona, niin ei possullakaan ole tarvetta esitellä kiimojaan (pissojaan) kenellekään. Tämä alkaa aina sillä että niiaillaan kovasti, röhkitään, etsitään sopivaa kohdetta ketä voisi kiinnostaa kiimainen emakko ja sitten alkaa vasta pissailu, joten useimmiten kiimapissatkin kerkeää pihalle tekemään. Sanoisin, että ihan sikamaisen siisti.

20190219_080906.jpg

Manteli ei tuhoa mitään, ainakaan yleensä. Jos tapetit nyt vähän repsottaa, niin kyllä niitä possu vähän siistii ja repii semmoiset repsottavat osat pois.. Sama koskee turhia roikkuvia verhoja ja etenkin turhan panttina makaavia mattoja. Eli ei nyt mitään katastrofaalista tuhoamista ole esiintynyt, meillä possu kyllä ulkoilee paljon ja saa myllätä pihamaata ja olla tallissakin, joten se lienee suurin syy siihen ettei sisällä paljoakaan mitään tuhota.

Manteli tulee hyvin toimeen meidän eläinten kanssa, koirat on siitä vain välttämätön paha. Mindy, paimenkoiran tapaan on possun pomo, koska tietää possun arimman kohdan (kärsä) jota näykkäisemällä possu liikkuu. Liikkuu kyllä, mutta voi että sitä protestoidaan possumaisen äänekkäästi vinkumalla. Pienin koirakin eli cotton Hipsu saa possun liikkumaan ja väistämään samalla tavalla, jokseenkin harvoin sitä vaan toteuttaa, tykkää rähistä muuten vaan kaikille. Dalmis Fredi sitten onkin talouden ainoa uros ja tietää paikkansa, eli pahnueen alin jäsen. Kelpaa tyttöjen pyllyjen pesijäksi ja siihen hommaan Mantelikin sen kelpuuttaa, muuten saakin äkkilähdöt possulta ja Fredihän väistää, koska ei naisia sovi ärsyttää! Kissoja Manteli rakastaa, Nokinenä ei nyt possun lähelle juuri menekään, mutta Lötkö-Lasse menee oikein puskemaan possua ja makoilee sen viereen, jolloin Manteli rakastaa työntää kärsänsä kissan pehmeään turkkiin ja möyhiä kissaa nätisti. Tällöin Manteli myhäilee hiljaa tyytyväisenä. <3

20180611_100138.jpg

20190412_185028.jpg

20190307_193036.jpg

NÄLKÄ, se vaivaa pientä 60 kiloista possua aina. Siis ihan aina. Possulle kelpaa kaikki, omat ruoat, ihmisten ruoat, koirien ruoat, kissojen ruoat, hevosten ruoat, heinä, salaatti, viinirypäleet, banaani, leipä, hapankorppu, pulla, karkit, sipsit.. Ihan possun omaa ruokaa syötetään ja kasvissyöjähän possun pitäisi olla SÄÄDÖSTEN mukaan, mikä menee tuotantosikojen mukaan. Eli lihaa ei saa syöttää. Vaan aina ei ole kerennyt ennen possua.. Ja joskus tosiaan olen toivonut kerkeäväni, esim. niillä parilla kerralla kun kissa on tuonut sisälle puoliksi syödyn hiiren ja possu huomaa sen ennen minua ja nappaa suuhunsa.. rousk.. rousk..nami... nami..

Talvella nautitaan takkatulen lämmöstä, piipahdetaan vain pikaisesti ulkona ja kesällä otetaan aurinkoa terassilla ja viihdyttäisiin vaikka koko päivä pihalla

Tälläistä on meidän yhden sisäpossun elämä.

P.s. Meillä on ollut kaksi minipossua jo ennen Mantelia, ne olivat kuitenkin ihan täysin tallipossuja. Tämä on meidän ensimmäinen sisäpossu ja mielestäni tämä on hyvä tapa pitää possua (jos on jokin varasuunnitelma kuten talli tarvittaessa). Toki tarvitsee vähän ymmärtää possun sielunelämää! Näin pääsee nauttimaan joka hetkestä mielenkiintoisen sikapossun kanssa.

20180217_152520.jpg

20180217_133248.jpg20180304_124015.jpg20180307_093612.jpg20180307_1615080.jpg20180307_171308.jpg20180426_180354.jpg20180427_193444.jpg20180430_104345.jpg

Näissä viimeisissä kuvissa Manteli on vielä pikkupossu.

Söpö kuin sika pienenä! Viimeisessä kuvassa myös meidän edesmennyt chihuahua. V.2017.

Manteli ei ollut paljoa parikiloista chihuahuaa isompi, mutta painaa tänä päivänä n.60kg, on silti siis ihan virallisesti rekisteröity minisika. Minisika on minisika vaikka painaisi 100kg.

Semmoista sikamaista tarinaa tällä kertaa!

Terv. Pilkkukuumeilija, yhden minipossun omistaja ja ihmisäiteee

20180210_201602.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: minipossu, minisika, sika, possu, Manteli, sisäpossu, eläin, sorkkaeläin

Pilkkukoiran kirja

Sunnuntai 14.7.2019 klo 21:06 - Pilkkukuumeilija

Sosped Pilkkukoira Fredi

Tuli jo jokin aika sitten teetettyä Smartphotolla sosiaalipedagogisen koiratoiminnan koulutukseeni terapiakoirastani ns. työkirja. Smartphotoon päädyin koska olin sieltä ennenkin tilannut ja sieltä on tullut laadukkaan oloista tavaraa. Ja nyt ennen kaikkea siksi, kun kirjan kanneksi sai pilkulliset kannet!!! Ja tälläinen pilkkufani oli heti ihan myyty!!! :-D Ei ole muuten yhteistyöpostaus, vaikka tässä nyt kovasti kehunkin ja mainostan Smartphotoa..

20190714_200852.jpg

Tälläinen siitä sitten tuli!

Kirjassa on 20 sivua ja siinä on enimmäkseen tarinaa siis Fredistä ja hieman myös muista eläimistäni. Aion varmasti tehdä vielä ihan pelkistä pilkkujengistä ihan oman kirjan! Ja varmaan ainakin possusta sitten ihan omansa.. Onhan nämä kiva muisto itselle ja tiedä vaikka tulis jokunen myyntiinkin, jos vaikka kiinnostuneita olisi..

20190325_153234.jpg

Kuvissa on Fredi pukeutuneena erilaisiksi hahmoiksi. Sosped terapiassa kohderyhmääni tulee olemaan lähinnä lapset, niin tämä on varmasti lapsista hauskaa! Onneksi Fredikin on niin mukava kun sille käy kaikki! Terapiatoimintaan ei muut koirani kävisikään. Terapiakoiran luonne tulee olla tietynlainen, jotta se sopii työhönsä. Meilläkin tämä taival on vasta alussa, joten sen enempää en siitä tässä vaiheessa avaudu, jotta ei tule jakaneeksi vääränlaista tietoa. Tästäkin varmasti jossain vaiheessa tulee lisää postauksia. Tässä nyt lähinnä esittelen kirjaa, koska siitä tuli aika kiva!

20190325_160720.jpg

Cowboy -Fredi

20190325_161229.jpg

Merirosvonakin toimii!! HUIIIIII!!! ;-D

20190325_181350.jpg

Intiaani- Istuva pilkkukoira :-)

                                       

            

Mikä onkaan koirasta paras leikki?

20190314_132111.jpgNo, leikkiä hevospallolla tietty!! :-)

 

Tämmöstä kaikkea nyt ainakin mahtuu itse tehtyyn kirjaan ja tosiaan paljon muutakin. Kirjastani on tähän poimittu muutama kuva. Kerron koirastani kirjassa vain seikkaperäisesti ja sen ideana onkin tutustua kuvien kautta koiraani ensimmäisellä tapaamiskerralla, jolla oma koirani ei vielä mukana ole. Tällä kerralla tehdään myös ns. pelisäännöt selväksi miten koiran tullessa ollaan ja toimitaan ja mikä on ehdottomasti kiellettyä. Tämmöinen työkirja on erittäin kiva ensiaskel tutustumiseen ja itse koiran kanssa tapahtuva tuleva tapaaminen tapahtuukin sitten kaikille osapuolille turvallisissa ja kivoissa merkeissä. Toki tätäkin voisi vielä työstää vaikka kuinka paljon, tätä kirjaani siis.. Ideoita kyllä riittäisi!!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: smartphoto, kirja, pilkkuja, dalmatiankoira

Pilkullisia eläimiä

Lauantai 13.7.2019 klo 21:18 - Pilkkukuumeilija

Pilkullisia eläimiä on monenlaisia

On tullut itse tässä törmättyä monenlaiseen pilkulliseen eläimeen ja tullut sitten otettua ihan selvääkin, että minkälaisia pilkullisia eläimiä sitä onkaan olemassa! Moni eläin määritetäänkin pilkulliseksi, vaikka se ehkä olisi enemmänkin "vain" kirjava. No joo kyllä pilkullinenkin on siis kirjava, tiikerinkirjava viralliselta nimitykseltään. Itse miellän pilkulliseksi eläimen jolla on selkeät erottuvat pilkut, jotka eivät ole sulautuneet isoiksi kirjaviksi läiskiksi tai esim. raidoiksi. Pohjaväri voi olla mikä tahansa, vaikka itseäni lähinnä sydäntä onkin nämä valkoiset/vaaleat eläimet mustilla/ tummanruskeilla pilkuilla. Tiikerinkirjavasta väristä enemmän löytyy mm. nettisivulta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Tiikerinkirjava

Suomessa on tavattu myös täplikäs valkoinen hirvi! Mtv uutisissa 15.8.2017 on tästä tehty artikkeli!

Alla oleva hirven kuva lainattu mtv uutisten jutusta.

Kuvahaun tulos haulle uskomaton näky viljapellossa pia bongasi täplikkään valkoisen hirven

On myös syntynyt suloinen pilkullinen poronvasa Sodankylän Sattasessa toukokuussa 2015. Siitä juttua Kalevassa.

Kuvahaun tulos haulle pilkullinen poron vasa

Kuva lainattu Kalevasta: Maanantaiaamuna syntyneellä pojalla ei ole vielä nimeä. KUVA: Maritta Autio / Lukijan kuva

Hevosroduissa tunnettuja pilkullisia on Knabstrupinhevonen (joka Daisyn isäkin on) ja pilkullisia löytyy ainakin appaloosa-rodusta, koiraroduissa tunnettu pilkullinen on dalmatiankoira, vähemmän tunnettu tanskandoggi (väriä kutsutaan harlekiiniksi), englanninsetterilläkin on pilkkuja.

Kuvahaun tulos haulle knabstrupinhevonen

Yläkuvassa knabstrupinhevonen, kuva lainattu täältä: https://www.pinterest.cl/pin/541276448948698045/

Kuvahaun tulos haulle dalmatiankoira

Yläkuvassa dalmatiankoira, kuva lainattu täältä: https://www.tunturisusi.com/koiralinkit/dalmatiankoira.html

Kuvahaun tulos haulle pilkullinen tanskandoggi

Yläkuvassa tanskandoggi, kuva lainattu täältä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Tanskandoggi

Kuvahaun tulos haulle englanninsetteri

Yläkuvassa englanninsetteri, kuva lainattu täältä: https://www.purina.fi/koirat/koirarodut/englanninsetteri

Oletko nähnyt tai kuullut supisuomalaisesta kauniista pilkullisesta perhosesta?

Tiikerisiilikäs

Kuvahaun tulos haulle tiikerisiilikäs

Koiras, 2.7.2014, Hartola, kuvaaja Heikki Tabell, kuva lainattu täältä: https://www.suomen-perhoset.fi/tiikerisiilikas/

Ihania pilkullisia/ kirjavia lampaitakin löytyy!

Kuvahaun tulos haulle kirjava karitsa

Yläkuva lainattu sivulta: http://www.elisanet.fi/riitta.lumiluoto/islantiindex.html

Löytyy sioista ja minipossuistakin pilkukkaita ihanuuksia!

Spotted pig with piglets.

Kuva:

Spotted pig with piglets.

Tekijä LucieBartikova

Kaneissa löytyy ainakin rex -rodussa musta dalmatialainen väri!

https://kaniyhdistysdotcom.files.wordpress.com/2015/11/dalmatialainen.jpg

Kuva lainattu: https://kaniyhdistys.com/varit-ja-kuviot/kuviolliset/

Lintumaailmassa ainakin kanoista löytyy pilkullisia, näillä väriä kutsutaan splashiksi, myös pilkullisia ankkoja olen nähnyt.

Ooh I say: Blue Splash Marans hen - very stylish

Kuva: https://fi.pinterest.com/farmer7115/

Splash Polish Chickens

Kuva lainattu täältä: https://www.purelypoultry.com/splash-polish-chickens-p-952.html

P.s. Tämä viimeisessä kuvassa esiintyvä valkohuntu onkin kanaroduista lähinnä sydäntä, niitä omistaneena! Nyt vain ei harmi kyllä, ole tiloja linnuille!

Hakusanoilla animals with spots tai spotted animals löytyy googlesta vielä monenlaista pilkukasta eläintä. Luetaan pilkullisiin myös täplähyeena, kirahvi, gebardi, monenlaista sammakkoa, kalaa, liskoa, kilpikonna, delfiini jne.....

Täällä näistä kuviakin vielä:

https://hubpages.com/education/Spotted-Animals

https://www.wowamazing.com/animals/10-animals-beautiful-spots/

Eläinmaailma on niiiin ihmeellinen! Tutustu ja rakastu pilkkuihin sinäkin! <3 <3 <3

Terveisin pilkkuihin hurahtanut!!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pilkullinen, täplikäs, laikullinen, polka dot, dots, spots, eläin, hevonen, poni

Team pilkkupojat, muistatko vielä?

Perjantai 12.7.2019 klo 20:51 - Pilkkukuumeilija

Muistatko vielä team pilkkupojat, Hulkin ja Hugon?

Jos muistat heidät facebookista ja omilta nettisivuiltaan, niin olet ehkä huomannut sivuissa ja hevosissa yhtäläisyyksiä? Olen näidenkin sivujen ylläpitäjä ja näiden hevosten entinen omistaja. Pahoittelut teille noin 1000 seuraajalle, jotka jätin selityksittä!!! Hugohan lähti ensimmäisenä ja sitten myin myös Hulkin ja poistin sivut sen enempiä selittelemättä. En vain jaksanut siinä elämäntilanteessa. Olin ollut aika myllerryksessä, oli oman yritykseni konkurssi, työttömyys ja sitten meille tulikin ensimmäinen sijoitettu lapsi. Siinä kaikessa tuntui, ettei hevosille ollut enää sijaa, ei aikaa eikä rahaakaan..

Lähes vuoden olinkin ilman hevosia, mutta jokin kaipuu niihin oli koko ajan. Tosin pilkut oli jo vienyt pilkkupoikien kanssa niin mennessään, etten voinut kuvitellakaan minkäänlaista muuta hevosta. Tosin ajattelin, etten koskaan tule saamaan mitenkään samanlaisia takaisin. Kunnes tuli Hulkin pari vuotta nuorempi täyssisko myyntiin! No, sen enempiä miettimättä tämä neitokainen tänä keväänä seilasi Virosta paatissa meren yli tänne Suomeen ja mulle. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä, todellakin! <3 Tämä neiti onkin lunastanut jo kaikki ne odotukset ja enemmänkin, siitä mitä osasin odottaa sen olevan kun oli Hulkille niin läheistä sukua. Olen kyllä tyytyväinen, että nyt on varsa, koska meillä on aikaa, vain aikaa, ei mikään kiire minnekään..

Toinen pilkkuponi tuli muutamaa viikkoa myöhemmin, olin ne lähes samaan aikaan bongannut... Kun nyt olin sijaisvanhempi, niin odotin että pikkuponille olisikin käyttöä ja kun kotipihaan ne kuitenkin tulisivat, niin seuraponi olisi kuitenkin hyvä olla. Ponia käytiin katsomassa ja olihan se kuin jokin satuponi ja oma poika rakastui siihen niin kovasti, että pakkohan senkin täytyi muuttaa meille! <3 Koska en kuitenkaan ole mikään miljonääri, niin kyllä rahoitus kaikelle jo itseäkin kovasti mietitytti..  ja pelkäsin etten saa rahoja millään kokoon, vaan onnistuihan se sittenkin!! Ja nyt meillä on kaksi ihanaa pilkkuponia taas ja uusi elämä edessä!  Hulluna mua moni pitää vaan pitäkööt!! ;-D

Alla kuvissa Hugo ja Hulk, mun entiset pilkkupojat! <3 Kaikkea hyvää niille uusiin perheisiin!

20170622_151823.jpg

20170714_145053.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: team pilkkupojat, Hulk, Hugo, pilkkumania

Pilkkukuumetta ilmassa?

Keskiviikko 3.7.2019 klo 19:44 - Pilkkukuumeilija

DIAGNOOSI: PILKKUKUUME                   

OIREET: HILJALLEEN PAHENEVAT TS. OIREIDEN KUVA LUETELTU ALEMPANA TARKEMMIN

HOITO: EI PARANNUSKEINOA!

Tyypilliset oireet pilkkukuumeilijalla alkaa pakko-oireina. On pakko saada erilaista Polka Dot, pilkullista, dalmatialaiskuvioinnilla tai leopardikuvioinnilla olevia tavaroita. Keräily alkaa suht viattomasti polka dot astioista, hameista, kengistä.. Pahenevassa vaiheessa alkaa talon seinät täyttyä pallokuviollisista tapeteista, piirrellään ja suunnitellaan paperille pilkkukuvioita ja etsitään kuumeisesti polka dot/pilkkukuviollisia tavaroita, esineitä ja ELÄIMIÄ netistä ja lehdistä. Alkuvaiheessa tautia yleensä polka dot/pilkkukuviointi on aina musta-valkoista ja keräillyt esineet lähinnä kertakäyttöesineitä tai pieniä hyödyllisiä arjen tavaroita esim. sateenvarjoja, sadetakki, mutta taudin edetessä alkaa kelpaamaan eri värisetkin polka dot esineet. Taudin yhteisenä tekijänä on kuitenkin aina PILKKUKUVIOINTI jota ilman pilkkukuumeilija ei enää osaa elää! Esineet voivat alkaa olla polka dot kuvioinnilla mintun, sinisen, keltaisen, oranssin, vihreän, punaisen tai minkä tahansa väristä ja tämä on yksi pahenevan oireen merkki. Taudin yhä edetessä, alkaa pilkkukuumeilija etsimään pilkkukuvioinnilla olevia eläimiä, hevosia esim. knabstrupinhevosia, dalmatiankoiria, dalmatianvärisiä kaneja, ankkoja mitä vaan kunhan on pilkkuja!! Maanisessa vaiheessa pilkkukuumeilija saattaa maalata valkoiseen hevoseen tai koiraan mustia pilkkuja! Ongelmia tästä ei yleensä synny, ellei eläimet ole naapurin!! Parannuskeinoa ei ole tiedossa, mutta oireita helpottaa kovasti oman pilkkuystävän halailu ja suukottelu!

TARTUNTATAPA: EI TIEDOSSA, MUTTA ON HUOMATTU PILKKUKUUMEEN LEVIÄVÄN SALAKAVALASTI TAUTIA SAIRASTAVASTA IHMISESTÄ TOISEEN!

TÄMÄN TAUDIN ON TODENNUT: JOKU WANNABE TOHTORI!!

Kuvahaun tulos haulle polka dot

Kuvahaun tulos haulle polka dot

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pilkkukuume, pilkkumania